EVENIMENTE

12.03.2016 0
Hasca-obicei armânesc de Lăsata Secului

Hasca-unul dintre cele mai frumoase obiceiuri armânești are loc in ziua de Lăsata Secului.

Pentru copii, unul dintre cele mai frumoase obiceiuri armânești este “hasca” , care se face in ziua de ”Lăsata Secului”-momentul când, in fiecare an, incepe Postul Paștelui. În această zi, tot neamul trece pe rând pe la casa unde trăiesc doar bătrânii din familie și duc fel și fel de bunătăți: portocale, smochine, halva, dulciuri...Cel mai in vârstă oferă portocale bătrânilor-bunicul și bunica-, fac plecăciuni/matănii in fața lor, le sărută mâna și le cer iertare, spunând:”Iertate să fie toate!” “Iartă, Doamne, iartă,/Tatălui tău și mamei tale/Ce știm/Ce nu știm/Paște fericit!”.Surprinzător, aceasta se face întotdeauna, chiar dacă membrii  familiei nu sunt certați, din cauză că nu trebuie ca omul sa intre in Post supărat și certat. Paștele se așteaptă cu sufletul liniștit si curățat de lucruri rele și urâte.

Cei mari primesc fructe și dulciuri, dar cei mici sunt cinstiți/recompensați cu bănuți. Seara, toți merg acasă și stau cu famila la masă. Acum începe marea bucurie a copiilor, un joc cu mult haz- “hasca”. Bunicul sau cel mai în vârstă membru al familiei ia sucitorul, leagă de el un fir lung de care atârnă o bucată de halva (sau un ou). Așezați unul lângă altul, ca puii flămânzi, copiii așteaptă să le vină rândul să încerce să prindă halvaua mișcată cu măiestrie in jurul gurilor lor. Nimeni nu se ajută cu mâna si de aceea, până la sfârșit, toată fața copiilor este mânjită de dulceața halvalei.

Toți râd până obosesc, spre bucuria bunicilor și a părinților, care îi privesc cu o dragoste nemărginită. Până la urmă, bunicul îi lasă pe micuți să prindă “hasca” și ei sunt plini de mândrie că au putut duce la bun sfârșit un asemenea lucru.


 • TAG


0Comentarii


Lasa un comentariu

Proiect finanțat printr-un grant oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia

URMARITI-NE

 • 27.07.2015
  Ceacu Mihai

  si pentru adulti faceti cursuri? Daca da, cum se fac inscrieri?

 • 24.07.2015
  Elena

  de pe site! Cursuri/Nivel3/FormularInscriere, sau la tel de contact. Ti ashtiptam cu miraki!

 • 24.03.2017
  Andreea

  Nu exista posibilitatea unui curs on line sau la distanta? Nu sunt din Bucuresti dar va admir intru-totul si mi-as dori sa invat.